Opasni pesticidi u centru Varaždina

ŽELIMO LI OVAKVE PRIZORE NA NAŠIM ULICAMA?

Dok zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisuje Prisegu da se pesticidi neće koristiti na javnim gradskim površinama kako bi zaštitio zdravlje svojih građana, varaždinski gradonačelnik oglušuje se na naša upozorenja!

 

Opasni pesticidi i dalje se koriste na javnim gradskim površinama, usprkos trendu izbacivanja otrova iz upotrebe u razvijenim zemljama. Osobito ugrožena skupina su djeca!

Brojni gradonačelnici hrvatskih gradova osvijestili su problem zagađenja uzrokovanog pesticidima te su uporabu istih sveli na najmanju moguću mjeru, ili su ih u potpunosti izbacili iz uporabe na javnim gradskim površinama.

Pesticidi zagađuju zrak, tlo, te podzemnu vodu koja je izvor vode za piće. Uz to, predstavljaju izravnu opasnost za djecu koja se igraju na tim površinama, ljubimce koji apsorbiraju otrove i izravnim kontaktom preko kože, a naravno i za djelatnike koji te pesticide primjenjuju.

Posljedice akumuliranja i utjecaja pesticida na ljudski organizam su velike i značajne, no problem je nedovoljno osvješten kod građana. Pesticidi su kancerogeni, uzrokuju non-hodgkin limfom, utječu na reproduktivno zdravlje – danas mnogo parova ima problema sa začećem, a da ne znaju razloge – pesticidi bi mogli biti jedan od tih uzroka; nadalje, uzrokuju bolove u trbuhu, pretilost, dijabetes,  neurološke probleme, agitiranost, astmu, parkinsonovu bolest… Popis je dugačak. A alergije koje mnogim ljudima umanjuju kvalitetu življenja izravno su povezane s uporabom pesticida.

Ne shvaćamo zašto varaždinski gradonačelnik, Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj te Parkovi ne razumiju ozbiljnost i značaj izbacivanja pesticida iz uporabe na gradskim površinama za zdravlje svojih građana.