GRADOVI BEZ PESTICIDA

2009. države članice Europske unije odobrile su Direktivu 2009/128/EC od 21. listopada 2009. o održivoj uporabi pesticida (SUDP), te je broj gradova koji prelaze na princip održavanja površina bez uporabe pesticida u stalnom porastu. Brojni gradovi i regije već su i ranije odlučili izbaciti pesticide iz uporabe, te možemo učiti iz njihovih primjera.

Od pojave pandemije izazvane Covid-19 virusom, iskustva pokazuju da su prevencija i ojačani imunitet najučinkovitije strategije obrane od svih bolesti, pa tako i infekcije Covid-19 virusom, a pesticidi imaju snažan negativan učinak na naše zdravlje.

Udruga Zemljane staze i gradovi potpisnici projektom koji je osmislio PAN Europe žele zaštititi zdravlje građana, kao i zdravlje okoliša i prirode, te očuvati biološku raznolikost koja je značajno narušena na globalnoj razini.

Prvenstveno se štiti zdravlje djece koja se igraju na zelenim površinama, kao i radnika koji rade na apliciranju pesticida i održavanju površina.

Osim same zaštite zdravlja, cilj projekta jest podizanje osviještenosti građana Republike Hrvatske o intenzivnom korištenju pesticida u poljoprivredi, vrtlarstvu, održavanju sportskih terena i na drugim zelenim površinama, te o učincima koje pesticidi imaju na zdravlje ljudi izravnim konzumiranjem putem hrane, zatim na na prirodu i okoliš, te posljedično opet na zdravlje ljudi, jer iz te prirode udišemo zrak, pijemo vodu i jedemo hranu, a sve navedeno je, nažalost, zagađeno pesticidima.

Budući da djelovanje pesticida nije ograničeno isključivo na tretirano područje, od iznimne je važnosti reducirati njihovu upotrebu. Brojni europski gradovi poput Strasbourga, Copenhagena, Münstera, Rennesa dijele oduševljenje učinkovitošću alternativnih metoda kontrole tzv. štetnika te povratkom suživotu s prirodom.

Više o projektu pročitajte na stranici: https://www.gradovi-bez-pesticida.info/ 

Postanite Grad Bez Pesticida - potpišite Prisegu i pristupite Europskoj Mreži Gradova Bez Pesticida