Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede; Pismo ministrici poljoprivrede i ministrima zdravstva, te gospodarstva i održivog razvoja

Dana 27.07.2023, predstavnici udruge Zemljane staze, zajedno s dr. Valerijem Vrčekom i predstavnikom Udruge biofila Hrvatske, razgovarali su s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom, Žanom Žalac, voditeljicom odjela za registraciju SZB, i Sandrom Zokić, ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište.

Ministrica Vučković, na žalost, nije prisustvovala sastanku, što izaziva dodatnu zabrinutost te nameće pitanje stavlja li ministrica pitanje obnavljanja odobrenja glifozatu dovoljno visoko na listu prioriteta.

Na sastanku smo prezentirali rezultate studija koje upozoravaju na opasnost koju glifosat predstavlja za zdravlje ljudi i za okoliš. Također smo upozorili na trenutačni proces obnavljanja dozvole glifosatu u EU koji odstupa od demokratskin počela EU, a na štetu građana, te prirode i okoliša, dok je preporuka EFSA-e da se nastavi s postupkom odobravanja odobrenja, u suprotnosti s načelom predostrožnosti zbog niza nedostatnih podataka u EFSA-inom izvješću.

Odredbe Uredbe (EZ) 1107/2009 temelje se na načelu predostrožnosti kako bi se osiguralo da aktivne tvari ili proizvodi koji se stavljaju na tržište ne utječu negativno na zdravlje ljudi, životinja i okoliš (Uredba 1107/2009, čl. 1, st. 4). Dostupna je velika količina znanstvenih dokaza koji pokazuju da glifosat (i proizvodi na bazi glifosata) mogu biti štetni za ljude i neciljane vrste, pokazujući da nisu ispunjeni kriteriji odobrenja utvrđeni u članku 4. Uredbe 1107/2009. Unatoč tome, Komisija nastavlja s obnavljanjem odobrenja, što je vrlo alarmantno, posebno s obzirom na široku upotrebu glifosata.

Državnom tajniku Majdaku predali smo peticiju udruge Zemljane staze kojom građani RH pozivaju ministricu i ministre da ne podrže obnovu odobrenja glifosatu, izražavajući zabrinutost zbog upotrebe ovog opasnog pesticida.

Donosimo nekoliko izjava potpisnika peticije koji objašnjavaju zašto su podržali peticiju:

“Smatram da se generalno trebamo preispitati o tome sto sve unosimo u sebe i kako trujem svoj okoliš. Svjedočim Parkinsonovoj bolesti kod oca i raka crijeva kod majke. Definitivno podržavam svaku aktivnost koja doprinosi zdravlju.”

“Ja sam organski poljoprivrednik, moja dužnost je prenijeti znanje i iskustvo o tome što bi poljodjelstvo trebalo biti za zdravlje našeg planeta i tla koje hrani sva živa bića. Stoga bi svi koji znaju posljedice korištenja jakih kemikalija za proizvodnju hrane i njihov utjecaj na sve što je važno za održavanje života na planetu trebali težiti promjenama i zaštititi naslijeđe, planet i hranu za generacije koje dolaze.”

“Zato što želim da prestane sustavno uništavanje tla, živog svijeta u njemu i na njemu. Uništavamo planetu, a time sami sebe. Ako se nastavi ovim tempom, takva destruktivna poljoprivreda će nas za kratko vrijeme ostaviti s neupotrebljivim tlom. Neobradivim. Svi pesticidi, herbicidi..trebaju biti zabranjeni, a lobi koji to omogućuje uništen.”

“Ostavljamo zatrovanu zemlju nasoj djeci…zelim napraviti koliko mogu da se napravi promjena na bolje.”

Sve komentare potpisnika peticije pročitajte u ovom dokumentu:

Pozvali smo stoga ministricu Vučković, ministra Beroša i ministra Filipovića da reagiraju na ovaj nedemokratski proces, da stave zdravlje građana, prirodu i okoliš iznad komercijalnih interesa te da zauzmu čvrst stav protiv obnove glifosata, u skladu s načelom predostrožnosti, a u svrhu očuvanja resursa za sigurnost budućih naraštaja.

Više detalja o problemima vezanim za postupak obnavljanja odobrenja glifosatu pročitajte u pismu upućenom ministrici Vučković. Pismo istog sadržaja poslali smo ministrima Berošu (budući da je Ministarstvo zdravstva bilo ZA produljenje odobrenja glifosatu, kako smo saznali na jučerašnjem sastanku), te ministru Filipoviću.

Video o problematici postupka odobravanja pogledajte ovdje: