Poziv na konferenciju za novinare: Četiri godine istrage: Monsanto – Bayer – istina o glifosatu

Datum i vrijeme: 27. rujna 2023, 09:00 CET

Mjesto: Zoom platforma – poveznica dostupna uskoro, na email priložen prilikom registracije za sudjelovanje u konferenciji

Prijava: presse@global2000.at

Odobrenje za korištenje glifosatu istječe 15. prosinca 2023.; Europska komisija predlaže ponovno odobrenje do 2033.

Beč, Brisel, 2023– Tijekom protekle četiri godine bečko državno odvjetništvo provelo je istrage o aktivnostima proizvođača pesticida, Bayera/Monsanta. Ova je istraga proizašla iz kaznene prijave koju su u ljeto 2019. podnijele članice organizacije Pesticide Action Network (PAN) Europe. U opsežnom dosjeu, organizacije posjeduju dokumente koji upućuju na to da je Monsanto tijekom prethodnog procesa odobrenja pogrešno predstavio te sakrio kritične dokaze o štetnim učincima glifosata na zdravlje.

Po prvi put, GLOBAL 2000 i PAN Europe objavit će svoja saznanja tijekom konferencije za novinare zakazane za 27. rujna 2023. Tijekom konferencije predstavit će posljedice navodnih pogrešnih izjava na prethodne procjene rizika. Štoviše, oni će predstaviti nove dokaze koji upućuju na potencijalno prikrivanje značajnih zdravstvenih rizika povezanih s glifosatom — osobito u vezi s trudnicama malom djecom — u trenutnom postupku odobravanja.

Očekuje se da će 12. listopada zemlje članice Europske unije glasati o odobrenju glifosata u cijeloj EU, čime bi njegovo korištenje moglo biti omogućeno do 2033. godine.

Gosti predavači:

  • Dr. Angeliki Lysimachou, voditeljica odjela za znanost i pravna pitanja pri PAN Europe
  • Dr. Helmut Burtscher-Schaden, stručnjak za okolišnu kemiju pri GLOBAL 2000
  • Dr. Josef Unterweger, odvjetnik
  • Dr. Giovanni Ghirga, International Society of Doctors for Environment (ISDE)

Pozivamo vas da nam se pridružite na ovoj konferenciji za novinare, na kojoj ćemo predstaviti ključne uvide i otkrića vezana uz proces odobravanja glifosata.

Gosti predavači obratit će se novinarima na engleskom jeziku, a za pitanja novinara bit će formirane zasebne sjednice (breakout rooms) na francuskom, hrvatskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Molimo registrirajte se ovdje: presse@global2000.at 

Za upite ili dodatne informacije obratite se: