Grad Pazin novi hrvatski Grad Bez Pesticida

Od pojave pandemije izazvane Covid-19 virusom, iskustva pokazuju da su prevencija i ojačani imunitet najučinkovitije strategije obrane od svih bolesti, pa tako i infekcije Covid-19 virusom, a pesticidi imaju snažan negativan učinak na naše zdravlje.

Zato se grad Pazin odazvao inicijativi udruge Zemljane staze te je potpisao Prisegu kojom se pesticidi izbacuju iz korištenja na javnim gradskim površinama. Time je postao "Grad Bez Pesticida" te član "Europske Mreže Gradova Bez Pesticida".

Toni

Grad Pazin dosadašnjim ulaganjima u održive sustave i strateškim razvojem pokazuje da ozbiljno shvaća važnost primjena načela kružnog gospodarstva, a transparentno poslovanje stavlja ga u vrh poželjnih gradova za život, kao i za privremeni boravak digitalnih nomada.
Stoga je pridruživanje Mreži logična nadogradnja kojom se podiže kvaliteta življenja građana te se osigurava bezbrižan boravak na zelenim površinama.

Udruga Zemljane staze i gradovi potpisnici ovim projektom žele zaštititi zdravlje građana, kao i zdravlje okoliša i prirode, te očuvati biološku raznolikost koja je značajno narušena na globalnoj razini.
Prvenstveno se štiti zdravlje djece i ljubimaca koji se igraju na zelenim površinama, radnika koji rade na apliciranju pesticida i održavanju površina, smanjuje se utjecaj na onečišćenje tla i zraka, a posebice podzemnih voda iz kojih crpimo pitku vodu.

Budući da djelovanje pesticida nije ograničeno isključivo na tretirano područje, od iznimne je važnosti reducirati njihovu upotrebu. Brojni europski gradovi poput Strasbourga, Copenhagena, Münstera, Rennesa dijele oduševljenje učinkovitošću alternativnih metoda kontrole tzv. štetnika te povratkom suživotu s prirodom.

Podsjećamo da su pesticidi opasni za zdravlje, te da sinergijsko djelovanje pesticida nije ispitano, i ustvari ne znamo koje su posljedice miješanja i uzajamnog djelovanja različitih pesticida na naš organizam.
Pesticidi uzrokuju karcinom, non-Hodgkinov limfom, pretilost, dijabetes, alergije, neurološke probleme, probleme s reproduktivnim zdravljem, te brojne druge bolesti i poremećaje.