Pismo ministarstvima poljoprivrede, zdravstva i gospodarstva i održivog razvoja

Obraćamo Vam se s hitnim zahtjevom u vezi prijedloga Uredbe Europske komisije o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja (SUR)1.

Ovaj prijedlog dio je Europskog zelenog plana i strategije Od polja do stola, zajedno sa Zakonom o obnovi prirode. To je prvi korak u važnom planu smanjenja uporabe pesticida koji ozbiljno štete našem zdravlju, kvaliteti vode i biološkoj raznolikosti.
Kontinuirani napadi na ovu važnu uredbu prijete poništenju dugogodišnjeg rada Europske komisije, Vijeća i brojnih organizacija koje su pripremale i komentirale ovu Uredbu. Interesi u agrobiznisu pokušavaju razvodniti SUR i odgoditi njegovo usvajanje2.

Nakon zahtjeva za povlačenjem ove Uredbe i vijesti o tome da skupina država članica planira od Komisije zatražiti dodatnu analizu Procjene učinka, izražavamo zabrinutost zbog posljedica takvog kašnjenja u donošenju Uredbe, jer je vjerojatno da proces usvajanja neće biti dovršen do kraja mandata ove Komisije 2024.3.
Stoga pozivamo Republiku Hrvatsku da zatraži pravovremeno usvajanje SUR-a. To je prvi korak u hitnom smanjenju uporabe pesticida.

Ne postoji potreba za dodatnom Procjenom učinka, jer je Procjenu već odobrio Regulatorni nadzorni odbor. Činjenica da je to učinjeno prije početka posebnih vojnih operacija u Ukrajini nema nikakvog utjecaja na valjanost Procjene učinka. Štoviše, usvajanje SUR-a i naknadno stupanje na snagu vjerojatno bi trajalo do kraja 2023. odnosno 2024., čak i ako bi pregovori odmah započeli. Dakle, učinci ovog zakona ne bi imali nikakve posljedice vezane za tekuću krizu.

Sigurnost hrane u Europskoj uniji nije ugrožena zbog situacije u Ukrajini. Ono što zapravo prijeti globalnoj sigurnosti hrane je trenutni model intenzivne poljoprivredne proizvodnje koji uništava osnovne resurse prirode za proizvodnju hrane – tlo i biološku raznolikost. Kao što su istaknule grupe civilnog društva4 i više od 660 znanstvenika i drugih stručnjaka za prehrambene sustave5, odgađanje i razvodnjavanje planova za očuvanje prirodnih resursa, kao što su ciljevi smanjenja pesticida predloženi u okviru SUR-a, samo bi nas još više udaljili od osiguravanja dugoročne proizvodnje hrane i uspostavljanja sustava otpornog na prijetnje poput klimatskih promjena i krize biološke raznolikosti. Masovna uporaba sintetičkih pesticida već ima vrlo negativan učinak na ljudsko zdravlje6 kao i na biološku raznolikost uključujući oprašivače7, kvalitetu vode i tla – drugim riječima: na temelj proizvodnje hrane.

Sve veći broj poljoprivrednika koji prelaze na agroekologiju podupire znanstvene dokaze – poljoprivreda bez pesticida rezultira proizvodnjom hrane koja doprinosti očuvanju zdravlja, nasuprot konvencionalnoj poljoprivredi koja može imati vrlo negativne učinke na zdravlje. Nadalje, doprinosi povećanju prirodne plodnosti tla i obnavljanju bioraznolikosti.

Odgoda ili čak neusvajanje SUR-a ne samo da bi zanemarila znanstvene preporuke, već i zahtjeve više od milijun građana EU-a koji su sudjelovali u Europskoj građanskoj inicijativi „Spasimo pčele i poljoprivrednike”8 te bi otuđila građane EU-a kojima je opasnost od pesticida je očigledno veliki razlog za zabrinutost. Osim toga, nepoduzimanje učinkovitih radnji također bi potkopalo povjerenje građana u europske i nacionalne institucije.

Umjesto suštinskog protivljenja prijedlogu, potrebno je raspravljati o njegovom sadržaju. Posebno naglašavamo važnost provedbe istinske Integrirane zaštite bilja (IPM), temeljene na preventivnim mjerama, duljim plodoredima, raznovrsnosti usjeva, korištenju otpornih kultivara, praćenju i biološkoj kontroli.
SUR mora osigurati implementaciju IPM-a u velikom opsegu, jer je obavezan za poljoprivrednike od 2014., ali pravilna primjena na europskim farmama još uvijek nije norma. Pravilna provedba IPM-a dovodi do značajnog smanjenja upotrebe pesticida, čime se ispunjava velik dio obveza države članice prema SUR-u, dok se istovremeno čuva i unapređuje priroda na razini farmi.

Stoga vas pozivamo da se usprotivite dodatnoj Procjeni učinka te posljedično odgodi SUR-a na razini EU. Donositelji odluka u EU-u moraju ispuniti svoju odgovornost i slušati neovisnu znanost, kao i građane EU-a koji izražavaju svoju zabrinutost u vezi s upotrebom pesticida u EU barometru (link) i spomenutoj EGI.

Zahvaljujemo na razmatranju prijedloga.

1https://food.ec.europa.eu/system/files/2022-06/pesticides_sud_eval_2022_reg_2022-305_en.pdf

2 Politico, 17.11.2022, EU governments slap down ‘too ambitious’ Green Deal pesticide bill

3https://eeb.org/wp-content/uploads/2022/03/2022-03-21-Publication-of-the-revision-of-the-legislation-on-the-sustainable-use-of-pesticides.pdf

4https://zenodo.org/record/6366132#.Y1pSfS8ithD

5https://presse.inserm.fr/en/inserm-publishes-its-latest-collective-expert-review-on-the-health-effects-of-pesticides/43303/

6UN General Assembly: Report of the Special Rapporteur on the right to food, 24.01.2017, A/HRC/34/48

7https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/citizens-initiative-to-phase-out-synthetic-pesticides-placed-on-eu-agenda/

8https://food.ec.europa.eu/system/files/2022-06/pesticides_sud_eval_2022_reg_2022-305_en.pdf